,

Hemoroid Belirtileri Ve Nedenleri

Hemoroid Belirtileri Ve Nedenleri


Hemoroid
, anüsünüzde bulunan şişmiş damarlardır ve varisli damarlara benzeyen şekilde alt rektumdur. Hemoroitler, rektumun içinde (iç hemoroid) veya anüs çevresindeki deri altında (dış hemoroid) gelişebilmektedir.
Her dört yetişkin insanın yaklaşık üçünde zaman zaman hemoroid görülebilir. Hemoroitlerin birkaç nedeni var, ancak çoğu zaman nedenleri bilinmemekte.
Hemoroidi tedavi etmek için etkili seçenekler vardır. Birçok insan evde tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile rahatlayabilir.

Dış Hemoroid Semptomları

Anüsünüzün etrafındaki deri altında olmaktadır. İşaretler ve semptomlar şunları içerebilmektedir.

  1. Kanama
  2. Ağrı veya rahatsızlık
  3. Anüsünüzün etrafında şişlikler
  4. Anal bölgenizde kaşıntı ve tahriş

İç Hemoroid Semptomları

İç hemoroid rektumun içinde bulunurlar. Genellikle onları göremez veya hissedemezsiniz ve nadiren olsa rahatsızlığa neden olabilmektedir. Ancak dışkı çıkarırken zorlanmalar veya tahriş aşağıdaki belirttiğimiz semptomlara neden olabilir.

  1. Ağrı ve tahrişe neden olan anal açıklıktan.
  2. Bağırsak hareketleri sırasında ağrısı olmayan kanama. Tuvalet kağıdınızda veya tuvalette az miktarda parlak kırmızı kan görebilirsiniz.

Tromboze hemoroid

Kan bir dış hemoroitte birikip bir pıhtı (trombüs) oluşturursa, sonuçta aşağıda belirtilenler olabilmektedir.

  1. Şişme
  2. Şiddetli acı
  3. Anüsünüzün yakınında sert bir yumru
  4. İltihap

Ne Zaman Bir Doktora Görünmeliyiz

Bağırsak hareketleri sırasında kanamanız var ise ve bir haftalık evde bakımdan sonra düzelmeyen hemoroidiniz var ise doktorunuzla iletişime geçip konuşabilirsiniz.

Rektal kanamanın hemoroitten kaynaklandığını düşünmeyin, özelliklede  bağırsak alışkanlıklarınızda değişiklikler var ise ve dışkılarınız renk veya kıvamı değişirse. Kolorektal kanser veya anal kanser gibi diğer hastalıklarda rektal kanama meydana gelebilir.

Yüksek miktar da rektal, baş dönmesi kanama veya baygınlık hissediyorsanız acil yardım almanızı tavsiye ederiz.

Hemoroid Nedenleri

Anüsünüz etrafındaki damarlar basınç altında esneme eğiliminde oldukları için veya şişebilir. Hemoroitler, aşağıdaki nedenlerden dolayı da  alt rektumdaki artan basınçtan gelişebilmektedir.

  1. Tuvalette uzun süre oturmak
  2. Obez olmak
  3. Kronik ishal veya kabızlığa sahip olmak
  4. Bağırsak hareketleri sırasında ıkınma
  5. Düzenli ağır kaldırma
  6. Düşük lifli diyet yemek
  7. Hamile olmak

Risk Faktörleri Nelerdir

Yaşınız ilerledikçe hemoroid riskiniz artmaktadır. Bunun nedeni ise rektum ve anüsteki damarlarınızı destekleyen dokuların zayıflayıp gerilmesidir. Hamileyken de olabilir çünkü bebeğin ağırlığı anal bölgeye baskı yaptığı için olabilir.

Önlemek İçin Neler Yapabiliriz.

Hemoroid olduğunuzu farkettiniz peki bunu nasıl önleriz önlemenin en ise dışkınızı yumuşak tutmaktır. Böylece kolayca geçer ıkınmak zorunda kalmazsınız. Hemoroidi önlemek ve hemoroid semptomlarını azaltmak için aşağıda bulunan ip uçlarını izlemenizi öneririz.

  1. Bol sıvı tüketebilirsiniz. Dışkınızı yumuşak tutmak için her gün altı ila sekiz bardak su ve diğer sıvıları (alkol değil) içebilirsiniz.
  2. Yüksek lifli yiyecekler yiyebilirsiniz. Çoğunlukla meyve, sebze ve tam tahıllı gıdalar tüketiniz. Bunu yapmak dışkıyı yumuşatır ve hacmini artırmaktadır. Hemoroide neden olabilecek zorlanmada kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
  3. Zorlamamak. Dışkınız geçmeye çalışırken nefesinizi tutmak, alt rektumdaki damarlarda daha fazla basınç oluşturur.
  4. Dışkınızın geldiğini hissettiğiniz anda gitmeniz. Bir bağırsak hareketinin geçmesini beklerseniz ve dışkılama hissiniz kaybolursa, dışkınız kuruyabilir ve geçmesi daha zor olacaktır.
  5. Egzersiz yapmanız. Uzun süre ayakta durma veya oturma sırasında ortaya çıkabilecek kabızlığı önlemeye ve damarlar üzerindeki baskıyı azaltmaya yardımcı olmak için aktif kalın Egzersiz aynı zamanda hemoroidinize katkıda bulunabilecek fazla kiloları vermenize yardımcı olabilmektedir.
  6. Uzun süre oturmaktan kaçınmak. Özellikle tuvalette uzun süre oturmak anüsteki damarlar üzerindeki baskıyı artırmaktadır.
  7. Lif takviyelerini düşünün. Çoğu insanların diyetlerinde önerilen miktarda lifin  günlük 20 ile 30 gram yeterince almaz. Çalışmalar, psyllium – Metamucil veya metilselüloz – Citrucel gibi reçetesiz satılan lif takviyelerinin genel semptomları ve hemoroid kanamasını iyileştirdiğini göstermektedir.
  8. Lif takviyeleri kullanıyorsanız, her gün en az sekiz bardak su veya başka sıvılar içtiğinizden emin olun. Aksi takdirde, takviyeler kabızlığa neden olabilir veya kötüleştirebilirsiniz.

Komplikasyonlar Nelerdir

Hemoroit komplikasyonları nadir görülebilir Fakat şunları içermektedir.

  1. Anemi  Nadiren, hemoroitlerden kaynaklanan kronik kan kaybı, hücrelerinize oksijen taşımak için yeterli sağlıklı kırmızı kan hücresine sahip olmadığınız anemiye neden olabilmektedir.
  2. Boğulmuş hemoroid Bir iç hemoroide giden kan akışı kesildiği zaman, hemoroid boğulabilir ve bu da aşırı ağrıya neden olmaktadır.
  3. Kan pıhtısı  Bazen hemoroidinizde  pıhtı oluşabilir. Tehlikeli olmamasına rağmen, acı verici olabilir boşaltılması gerekir.

Hemoroid Belirtileri Ve Nedenleri

Bilincliyiz.com olarak Hemoroid Belirtileri Ve Nedenleri sizler için derledik.
Her zaman ilk önce Doktorunuza danışmanızı öneririz…

Bir Cevap Yazın